Sayfalar

10 Ekim 2013 Perşembe

Anason (Pimpinella Anisum)









          Maydanozgiller familyasının bir mensubu olan anason, bol dallı otsu bir bitki türüdür. Normal şartlarda ömrü bir sene civarındadır. Yaklaşık uzunlığu elli santimetre dolaylarında seyreder. Doğu Akdeniz sahillerinde elverişli bir ortam bulabilmesine karşın Anadolu’nun hemen hemen her yerinde yetiştirilebilmektedir. Ama anason doğal ortamda kendi kendine yetişmiş durumda pek nadir olarak bulunabilecek bir bitki türüdür. Türkiye’de sıkça üretimi yapılmaktadır. Farklı yörelerde raziyane, nanahan benzeri adlarla anıldığı da olur fakat en sık rastlanılan tüketim anason yönündedir.

                Anason otu, şemsiyecikler şeklinde toplanan beyaz çiçekler açar. Armuda akla getiren Ufak meyveleri de vardır. Genel Olarak yaz sonuna doğru hasadı gerçekleştirilir. Anasonun yararları, bitkisel tedavi bakımından çok değerlidir. Fakat bu yararlardan istifade edebilmek amacıyla, pek çok şifalı bitkinin tersine anason, daha özel şartlarda muhafaza edilmelidir. Kullanılacak olan en değerli bölümü tohumlarıdır. Bunlar ezilmeden, rutubetten ve güneş ışığından uzak bir ortamda saklanmalıdır. Ezilmesi durumunda niteliklerini kısa zamanda kaybederler. Kap ömürleri de en çok bir sene olabilir. Rastlandığı gibi, gerek saklanması gerek de elde edilmesi zor bir türdür. Fakat bununla doğru orantılı olarak yararları da 1 hayli çokdur. Anasonun yararlarına örnek olarak ;

• İştah açıcı etkisi,
• Gerginliği ve stresi alan yatıştırıcı etkisi,
• Kan dolaşımının artmasını destek oluşu,
• Adet düzensizliği, adet azlığı, adet sancısı benzeri rahatsızlıklara karşı tesiri,
• Anne sütünü artırıcı olması,
• Öksürük krizlerinde rahatlatıcı etmeni,
• Uykusuzluğa sunduğu çözümler,
• Mideyi güçlendirerek kusmaları giderici olması verilebilecektir.

                Anasonun yararları, üst tarafta anlattığımız yöntem sonrasında saklanan tohumlardan elde edilecek anason çayı ile tesirlerini gösterebilmektedir. Bu yöntem, pek çok şifalı bitkide olduğunun tersine fark edileceği üzere daha zahmetlidir. Bunun yerine, bir miktar anason kurutulmak vasıtasıyla de bir çaya katık yapılabilir. Bu biçimde de bir takım etkilerinden yararlanmak muhtemeldir ama tohumlardan elde edilecek çay denli tesirli olmayacaktır.

                Tüm bunların yanı sıra belirtilmesi gerekli olan değerli bir nokta ise ; anason her ne kadar adet dönemlerini düzene sokmaya yararlı olsa da, adet çağlarında kullanılmaya elverişli değildir. Bu konuya dikkat edilmesi gerekmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder