Sayfalar

26 Kasım 2013 Salı

Ateş Dikeni (Pyracantha)



Ateş dikeni , en çok beş metre yüksekliğinde büyüyebilen, dikenleri bulunan, beyaz ufak çiçekler açan gülgiller familyasından olan bir bitki türüdür. Bahçelerde, parklarda dekoratif amaçlı yetiştirilmektedir. Meyveleri kırmızıdır ve kış aylarında yapraklarını döker. Ateş dikeni otunun ana vatanı Asya, Çin ve Güneydoğu Avrupa 'dır. Kuru, nemli, killi topraklarda yetişirken bitkiyi yetiştirenlerin yaz aylarında potasyumlu gübre vermesi gereklidir.

Ateş dikeni çiçeklerinin kokusu çok güzel olmamakla beraber yaz ayları sonlarına doğru öbekler şeklinde yuvarlak meyveler oluştururlar. Meyveler olgunlaştığında tüketilebilir. Ayrıca meyvelerinden reçel de yapılmaktadır. Ateş dikeninin yapraklarında ve çekirdek bölümünde az tüketildiğinde nefesin açılmasına destek olan oksijen siyanürü bulunmaktadır. Fazla miktarda tüketildiğinde zehirleyici etkisi vardır. Ateş dikeni, bahçelerde çit görevi yapma özelliği olabildiğinden yetiştirilebilmektedir. Bu bitkinin meyveleri kimi Avrupa ülkelerinde kalp hastalıklarında tüketilir.

Ateş Dikeni Yararları
·         Yüksek tansiyonu düşürür.
·         Solunuma iyi gelir.
·         Boğaz enfeksiyonunu giderir.
·         Kalp damar sağlığı için yararlıdır,
·         Tenin nemini tutmasına çok faydalıdır.
·         İlaç endüstrisinde kullanılır.

Ateş dikeni hakkında Uzak Doğu ülkelerinde bilimsel çalışmalar yapılmaktadır. Gülgiller familyasından olan ateş dikeni bu sınıfın yalnızca yaprak niteliklerini almıştır. Diğer nitelikleri bu sınıfa ait değildir. Esasında bu bitki türü çalı bitkisidir. Bitkinin yetişmesi amacı ile fazla özene gereksinim yoktur. Işık görmesi büyümesi için yeterlidir. Şifalı otlar içinde ateş dikeni Türkiye ' de çok bilinmemektedir. Fakat çoğu kişi tarafından tanınan bu bitki türü doğal tedavi bakımından çok çok faydalıdır. Ateş dikeni çayı tüketilerek faydalarından yararlanılabilir. Ateş dikeni çayı tüketmek bu açıdan fazla daha faydalıdır. Meyveleri ve yaprak kısmı ilk olarak hava alan ve bol güneş alan bir yerde kurutulur. Kuruyan meyve ve yapraklar bir litre suyun içine bir avuç atılarak on dakika kaynatılır ve çay elde edilir. Bu çay günde üç öğün tüketilir.

Ateş dikeni yurt dışında bilhassa kalp hastalıkları tedavisinde kullanılmakta olup diğer faydaları da araştırılmaktadır. Yapılan çalışmalarda kalp rahatsızlıklarına çok yararlı olduğu gözlenmiştir. Bu sebeple bu bitkiden kalp ilaçlarında kullanılmaya başlanmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder