Sayfalar

7 Ekim 2013 Pazartesi

Ahlat (Pyrus Elaegrifolia)


Ahlat , gülgillerden doğal ortamda kendi kendine yetişebilen yabani armuttur. Toplum içinde yaban armudu yahut çakal armudu olarak da bilinmekte olan bu bitki çeşiti, her iklim koşullarında yetiştirilmektedir. Genellikle kurak, ormanın içinde ya da bozkırlarda geniş olarak yetişmektedir. Yetiştikleri yerin havasına bağlı olarak dokuz metreye dek uzayabilirken genellikle kısaca bir ağaçtır. Ahlat ağacı yaprak kısmı tüylü ve dardır. Yaprak rengi ise gridir. Kışın sonlarına doğru çiçek açarken yaz aylarında meyveleri yenilebilecek derecede olgunlaşmaktadır.

                Ahlat ağacı, dikenlidir hemde meyveleri kabız yapar. Bunun dışında filizleri zehirli haşere sokmalarında yararlıdır. Ayrı Olarak ağaca armut aşılanabilmektedir.

                Ahlat içeriğinde, C vitamini, B1 vitamini, karoten, pektin ile asitler bulunmaktadır.

Ahlatın yararları

• Vücutta alkolitleri düzenler,
• Sinirleri yatıştırıcı etkisi bulunmaktadır,
• İdrar sökücüdür,
• İdrar yollarını arıtır,
• İshali keser,
• Zehirli haşarat ile hayvan sokmalarında zehrin işlevini kaybetmesini sağlar,
• Kalp fonksiyonlarını kuvvetlendirir.

                Ahlat yaprak kısmı kaynatılır ve elde edilen su içilir. Bu su yapraklarında olan pek çok aktif madde yardımıyla idrar yolları enfeksiyonu ile hastalıklarını gidermektedir. Bunun dışında ishali gidermek gayesiyle yaban armudu yani ahlat sıcak suda ilk olarak haşlanır ve elde edilen su içilir. Zehirli haşere sokmalarında filizler ezilir ve ısırılan alana konur ve bağlanır. Ahlat meyvesi yoğurtla karıştırılarak yendiği durumda kalbe faydalı gelir.

                Bitkisel tedavi amacıyla ahlat kullanımına dikkat edilmelidir. Çok fazla yendiğinde kabızlık yapabilmektedir. Bunun Dışında aç karnına yendiğinde şahısa hastalık verebilir.

                Şifalı bitkiler arasındaki ahlat yemişi ayrıca ağacına armut aşılandığı durumda armut meyvesi de elde edilebilen bir ağaç çeşitidir. Bunun yanı sıra ahlat taze ya da kurutulmuş bir biçimde tüketilebilir. Ahlat meyvesi beyaz ile siyah renge sahip olabilir.  

                Ahlat ağacı her ülkede ve coğrafi bölgede yetişmesi mümkün olan bir ağaç çeşitidir. Ahlat ağacı yalnızca yemişleri ile değil aynı sürede Yaprak kısmı ile de yararlıdır. Yaprak kısmı filizleriyle beraber dövüldüğünde zehirli haşere sokmalarında fayladır. Bunun yanı sıra yapraklarından elde edilen çay idrar yollarını ve böbreklerin temizlenmesini sağlamaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder