Ahlat , gülgillerden doğal ortamda kendi kendine
yetişebilen yabani armuttur. Toplum içinde yaban armudu yahut çakal armudu
olarak da bilinmekte olan bu bitki çeşiti, her iklim koşullarında
yetiştirilmektedir. Genellikle kurak, ormanın içinde ya da bozkırlarda geniş
olarak yetişmektedir. Yetiştikleri yerin havasına bağlı olarak dokuz metreye
dek uzayabilirken genellikle kısaca bir ağaçtır. Ahlat ağacı yaprak
kısmı tüylü ve dardır. Yaprak rengi ise gridir. Kışın sonlarına doğru çiçek
açarken yaz aylarında meyveleri yenilebilecek derecede olgunlaşmaktadır.
Ahlat
ağacı, dikenlidir hemde meyveleri kabız yapar. Bunun dışında filizleri
zehirli haşere sokmalarında yararlıdır. Ayrı Olarak ağaca armut
aşılanabilmektedir.
Ahlat
içeriğinde, C vitamini, B1 vitamini, karoten, pektin ile asitler bulunmaktadır.
Ahlatın yararları
• Vücutta alkolitleri düzenler,
• Sinirleri yatıştırıcı etkisi bulunmaktadır,
• İdrar sökücüdür,
• İdrar yollarını arıtır,
• İshali keser,
• Zehirli haşarat ile hayvan sokmalarında zehrin işlevini
kaybetmesini sağlar,
• Kalp fonksiyonlarını kuvvetlendirir.
Ahlat
yaprak kısmı kaynatılır ve elde edilen su içilir. Bu su yapraklarında olan pek
çok aktif madde yardımıyla idrar yolları enfeksiyonu ile hastalıklarını
gidermektedir. Bunun dışında ishali gidermek gayesiyle yaban armudu yani ahlat
sıcak suda ilk olarak haşlanır ve elde edilen su içilir. Zehirli haşere
sokmalarında filizler ezilir ve ısırılan alana konur ve bağlanır. Ahlat meyvesi
yoğurtla karıştırılarak yendiği durumda kalbe faydalı gelir.
Bitkisel
tedavi amacıyla ahlat kullanımına dikkat edilmelidir. Çok fazla yendiğinde
kabızlık yapabilmektedir. Bunun Dışında aç karnına yendiğinde şahısa hastalık
verebilir.
Şifalı
bitkiler arasındaki ahlat yemişi ayrıca ağacına armut aşılandığı durumda
armut meyvesi de elde edilebilen bir ağaç çeşitidir. Bunun yanı sıra ahlat taze
ya da kurutulmuş bir biçimde tüketilebilir. Ahlat meyvesi beyaz ile siyah renge
sahip olabilir.
Ahlat
ağacı her ülkede ve coğrafi bölgede yetişmesi mümkün olan bir ağaç
çeşitidir. Ahlat ağacı yalnızca yemişleri ile değil aynı sürede Yaprak kısmı
ile de yararlıdır. Yaprak kısmı filizleriyle beraber dövüldüğünde zehirli
haşere sokmalarında fayladır. Bunun yanı sıra yapraklarından elde edilen çay
idrar yollarını ve böbreklerin temizlenmesini sağlamaktadır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder