Sayfalar

31 Aralık 2013 Salı

Ayı Üzümü



Ayı üzümü , uzunluğu 25 ile 30 santimetreye kadar uzayabilen, kış süresince yapraklarını dökmeden daimi olarak yeşil kalabilen böylece yapraklarının görünümü kürek ya da da yumurtanın tersi görünümünde bulunan bir çalı otudur.

Ayı üzümü yararları

• İdrar attırır.
• Mikrop öldürme etkisi yardımıyla, idrarda ki bakterileri yok eder.
• Kanı arıtır.
• Alt ıslatmaya karşı şifadır.
• İdrar yaparken veya idrar yolu enfeksiyonlarını önlemeye yaramaktadır.


Ayı üzümünün Yaprak kısmı, kırmızı renklidir, altı çekirdekten oluşur, Haziran ile Temmuz ayları süresince da çiçek açmaya başlamaktadır. Avrupa’nın her bölgesinde yer almıştır. Türkiye’de ise alanı taşlık bulunan alanlarda, iğne yapraklı ağaçlarda meydana gelen ormanlık alanlarda yetişebilmektedir. Başta Türkiye’nin Kuzey Anadolu Bölgesi’nde ki Kaçkar dağlarında yetişebilmektedir. Eş bir cinsi ise Trabzon ile Sapanca dağlarında vardır. Ayı üzümünün yapraklarının kurutulmasıyla da ayı üzümü çayı elde edilir. On dokuzuncu yüzyıl süresince, Avrupa’da ki bütün eczacılık kitaplarında ayı üzümü, şifalı bitkiler içinde yerini almıştır. Ayı üzümün Haziran ile Temmuz aylarında toplanan Yaprak kısmı, havanın güneşli hemde kuru olduğu sürede, yapraklarının körpe ucu kesilerek, Rize çayı benzeri kurutulma işlemi yapılır. Ayı üzümünün kurutulan Yaprak kısmı, ışık ve rutubetten uzak, kapalı bölgelerde muhafaza edilir. İstenirse de yapraklarının kurutulmasıyla çay yapılarak, tüketilebilir. Ayı üzümü içinde, eter yağları, arbutin, metilarbutin, hidrokinon ile fla - vanoid benzeri maddeler bulunmaktadır. Bu üzüm, idrar yolları yanmasına karşı, antibakteriyel olarak ve idrar yolları enfeksiyonlarına karşı kullanılmaktadır. Üzümün, idrar yolları enfeskiyonlarına karşı tesiri büyük olduğu nedeniyle, idrar yolları enfeksiyonlarına karşı bitkisel tedavi görmek isteyenler amacıyla, ayı üzümünün yapraklarının tüketilmesi yeterli olacaktır. İdrar yolu enfeksiyonu, soğuk ya da nemli sindirimi oturulması ya da cereyanda kalma benzeri durumların neticesinde meydana gelmektedir. Daimi olarak idrara çıkma ya da da idrar yaparken zorlanma benzeri durumlar faydalı bir şey olmadığı benzeri, ayı üzümünden elde edilen çay yardımıyla bu benzeri durumlar ortadan kalkacaktır. Bir kahve kaşığı dolusu ayı üzümünün yapraklarının üzerine, ikiyüz elli gram oda sıcaklığı şartı bulunmak üzere, yaprağa dökülür ve arada bir karıştırılmadan sonra, altı ya da sekiz süre bekletilir. Süzme işleminden sonra, çayı içebilecek sıcaklık boyutuna getirilir ve gereksinim duyulduğunda bu çay tüketilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder