Ayı üzümü ,
uzunluğu 25 ile 30 santimetreye kadar uzayabilen, kış süresince yapraklarını
dökmeden daimi olarak yeşil kalabilen böylece yapraklarının görünümü kürek ya
da da yumurtanın tersi görünümünde bulunan bir çalı otudur.
Ayı üzümü
yararları
• İdrar attırır.
• Mikrop öldürme etkisi yardımıyla, idrarda ki
bakterileri yok eder.
• Kanı arıtır.
• Alt ıslatmaya karşı şifadır.
• İdrar yaparken veya idrar yolu enfeksiyonlarını
önlemeye yaramaktadır.
Ayı üzümünün Yaprak kısmı, kırmızı renklidir, altı
çekirdekten oluşur, Haziran ile Temmuz ayları süresince da çiçek açmaya
başlamaktadır. Avrupa’nın her bölgesinde yer almıştır. Türkiye’de ise alanı
taşlık bulunan alanlarda, iğne yapraklı ağaçlarda meydana gelen ormanlık
alanlarda yetişebilmektedir. Başta Türkiye’nin Kuzey Anadolu Bölgesi’nde ki
Kaçkar dağlarında yetişebilmektedir. Eş bir cinsi ise Trabzon ile Sapanca
dağlarında vardır. Ayı üzümünün yapraklarının kurutulmasıyla da ayı üzümü çayı elde edilir. On
dokuzuncu yüzyıl süresince, Avrupa’da ki bütün eczacılık kitaplarında ayı
üzümü, şifalı bitkiler içinde yerini
almıştır. Ayı üzümün Haziran ile Temmuz aylarında toplanan Yaprak kısmı,
havanın güneşli hemde kuru olduğu sürede, yapraklarının körpe ucu kesilerek,
Rize çayı benzeri kurutulma işlemi yapılır. Ayı üzümünün kurutulan Yaprak
kısmı, ışık ve rutubetten uzak, kapalı bölgelerde muhafaza edilir. İstenirse de
yapraklarının kurutulmasıyla çay yapılarak, tüketilebilir. Ayı üzümü içinde, eter yağları, arbutin, metilarbutin, hidrokinon
ile fla - vanoid benzeri maddeler bulunmaktadır. Bu üzüm, idrar yolları
yanmasına karşı, antibakteriyel olarak ve idrar yolları enfeksiyonlarına karşı
kullanılmaktadır. Üzümün, idrar yolları enfeskiyonlarına karşı tesiri büyük
olduğu nedeniyle, idrar yolları enfeksiyonlarına karşı bitkisel tedavi görmek
isteyenler amacıyla, ayı üzümünün yapraklarının tüketilmesi yeterli olacaktır.
İdrar yolu enfeksiyonu, soğuk ya da nemli sindirimi oturulması ya da cereyanda
kalma benzeri durumların neticesinde meydana gelmektedir. Daimi olarak idrara
çıkma ya da da idrar yaparken zorlanma benzeri durumlar faydalı bir şey
olmadığı benzeri, ayı üzümünden elde edilen çay yardımıyla bu benzeri durumlar
ortadan kalkacaktır. Bir kahve kaşığı dolusu ayı üzümünün yapraklarının
üzerine, ikiyüz elli gram oda sıcaklığı şartı bulunmak üzere, yaprağa dökülür
ve arada bir karıştırılmadan sonra, altı ya da sekiz süre bekletilir. Süzme
işleminden sonra, çayı içebilecek sıcaklık boyutuna getirilir ve gereksinim
duyulduğunda bu çay tüketilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder