Sayfalar

16 Ocak 2014 Perşembe

Aynısafa (Calendula officinalis)


Uzunca gövdesinin tepe bölgesinde açan büyük çiçeğiyle süsleme zanatının vazgeçilmezlerinden olan aynısafa, göz alan görünümüyle çiçekçilerin de en fazla tercih ettiği otlar içinde konum alır. Aynısafa adı yanı sıra, altıncık, ölü çiçeği benzeri isimlerle bilindiği de olur. Tepe Bölgesinde açan biricik çiçeği, sarı ile turuncu renkler içinde çeşitli pek çok tonda görülebilmektedir. Gövde uzunluğu tahmini olarak kırk - elli santimetre civarlarında izler. Çiçekleri, Bazı türlerde düz bir yapıya sahipken, kimi cinslerinde tabakalı bir durumda görülebilmektedir. Fakat renk birleşimi değişmez, sarı turuncu tonlamalarında kalır.

Aynısafa, çok eski zamanlardan beri insanlarca kullanılagelmektedir. Fakat tüketim alanı farklı şifalı bitkiler ile karşılaştırıldığında olabildiğince enteresandır. Çünkü eski zamanlarda aynısafa yararları ya da bitkisel tedavi noktasındaki katkılarıyla değil, yağmur habercisi olmasıyla nam salmış bir bitki türü idi. Gündüzleri saat sekize dek eğer çiçeklerini hala açmamışsa, bu hal günün yağmurlu geçeceğine bir işaret olmaktadır.

Böylesine özel bir çiçek olan aynısafa, günümüzde başlıca yapısındaki maddelerin de keşfedilmesiyle tam olarak bir şifa kaynağı olarak kaynakta yer almaya başlamıştır. Bunun tabi sonucunda olarak, bitkisel tedavi kısmında da dikkatleri üstüne çekmesi çok uzun sürmemiştir. Aynısafa pek çok yerde etkisi olan bir bitki türüdür. Bu nedenle bir doğal tedavi enstrümanı olarak olabildiğince değerlidir. Aynısafanın kişi sağlığına olan katkılarından bazılarını sıralamamız icap ederse şunları söylemek yanlış olmayacaktır ;
·         Yüksek kan basıncı rahatsızlıklarında, tansiyonu azaltıcı rol oynar,
·         Kadınlarda adet kanamalarının sıklaşmasını sağlar,
·         İltihaplanmalara karşı fazlaca etkin rol oynar,
·         Cilt üstünde meydana gelen bir çok mantarın tahliye edilmesini basitleştirir,
·         Bedenin zinde kalmasını sağlar, 
·         İştah problemi çekenler nedeniyle tesirli bir iştah açıcıdır,
·         Önemli bir anti - kanserojen taşıyıcısıdır,
·         Egzama cinsi hastalıkların tedavi edilmesinde destek olur,
·         Diş eti problemlerinde ferahlatıcı tesiri bulunmaktadır,
·         Sarılık rahatsızlığının tedavisine katkıda bulunmaktadır.


Bunların çok büyük bir bölümü, aynısafa çayı kullanılması vasıtasıyla dahili olarak yararlanılabilecek etkilerdir. Aynısafa, çiçeği, yaprağı ile gövdesi farklı farklı kullanımı yapılabilen sezonluk bir şifalı bitki türüdür. Sonbahar ortalarına dek toplanması gerekmektedir. Bunun Dışında hasadı yapılırken günün en sıcak vakitleri seçilirse, bitkiden elde edilecek olan yarar hat safhaya ulaşır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder