Sayfalar

30 Eylül 2013 Pazartesi

Alıç (Crataegus Monogyna)


             Pek çok şifalı bitkinin tersine, alıç bir ağaçta yetişebilmektedir. Alıç ağacı beş metrenin üstünde uzunluğa rahatlıkta erişen, hatta yetişmesine olanak bulduğu ortamlarda on metreyi bile geçebilen bir yapıya sahiptir. Alıç ağacının gelinliği beyaz ile pembe çiçeklerle bezeli, eğer bir nedenden dolayı zarar görmezse resmen görsel şölen halini alan bir doğa harikasıdır. Alıç bu gelinliğini, kırmızı ile sarıya yakın tonlarda değişen meyvelerini yetiştirmek amacıyla çıkarır. En büyüğü başparmağımızın üst boğumu kadar olan bu meyveler çok küçük çaplı olmak kaydıyla muşmulalara benzer. Gayet ekşi bir lezzete sahip olan bu meyveler, tabi ortamdaki pek çok canlı bakımından başlıca gıda kaynakları içinde yer alır. 

           Ekşi muşmula, yemişen gibi değişik adlarla de tanınan alıç, Anadolu’nun pek çok yerinde yetiştirilmektedir. Fakat başlıca olgunlaşma alanları, sulak olmayan araziler, başta step iklimleridir. Ağacı da türlü nedenlerden dolayı dikenli bir yapıdadır. 

           Alıç, bitkisel tedavi amacıyla meyvesi, yaprağı ile çiçeği kullanılabilen bir bitki türüdür. Başta alıç meyvesi, alıç çayı elde etmek amacıyla kullanılır. Bu çay, alıç yaprağı ile çiçeği terkibiyle da elde edilebilmektedir. Yarar düzeyi hususunda bir değişim yaratmaz. Alıç çayının balla karıştırılarak içimi ise fazlaca sağlıklıdır. Alıç yararları hususunda bir kaç şey söylenmesi icap ederse, bunlardan bir kısmı şu şekilde olacaktır ; 
  •  Kalbe giden damarların genişlemesine destek olur, 
  •  Sinir sistemini destekleyici etkisi bulunur, 
  •  Uykusuzluk problemi yaşayanlara destek olur, 
  •  İdrar atımını basitleştirir, 
  •  Mide kasılmalarına karşı iyi gelir, 
  •  Kalp krizi riskinin en alt seviyede tutulmasını sağlar, 
  •  Dışarıdan tüketimi şişkinliklerin tedavisine yararlıdır, 
  •  Kabız yapıcı etkisi sayesinde ishali kesmeye yarar, 
  •  Unutkanlık sorunu yaşayanlar amacıyla hafıza güçlendirici tesiri bulunur. 


           Alıç çayının yanı sıra, alıç sirkesi de bütün bu sayılanlardan yararlanmak amacıyla olabildiğince tesirli bir mamuldür. Susuz olarak direk içilmesi vasıtasıyla dâhili biçimde kullanılan alıç sirkesi, başta kalp damarlarının genişletilmesi yoluyla kalbe daha fazla kan gitmesini sağlamak amacıyla kullanılır. Bu etkisi sayesinde kalbe bol ölçüde oksijen pompalanmasına olanak sunan alıç sirkesi, kalp krizi tehlikesini azaltmada da hayli etkili olmaktadır.

27 Eylül 2013 Cuma

Abdestbozan Otu (Pimpinella saxisfrage)

           Abdestbozan bitkisi özellikleri hususunda malumat verecek olursak ; Gülgiller ailesine ait bir bitki çeşiti olup kendisinden siyah ile yeşil boya çıkarılabilmektedir. Uzunluğu tahmini olarak altmış ile yetmiş cm arasında bir büyüklüğe sahiptir. Bu otun şifası esasında kökündedir. Lakin bilindiği üzere kök bölümü bir hayli acıdır. 
           Abdestbozan bitkisi yetişebilmek amacıyla kendine özel bir bakım ya da yer isteyen, lüks bir bitki değildir. Tersine Abdestbozan otu çayırlık ile çimenlik bölgelerde, nemli ortamlarda, yol kıyılarında rahatlıkla bizim karşımıza çıkabilecek hemde kendi kendine bir özen istemeden yetişebilen değişik bir bitki çeşitidir.                  Bitkisel tedavi kaynağını doğadan alır. Doğal ortamda onun için her türlü soruna çare olabilecek birbirlerinden hayırlı ve faydalı otlar vardır. Şifalı bitkiler Allah aracılığıyla biz insanlara resmen armağan edilmiş nimetlerdir. Günümüzde bir baş ağrısı için içi kimyasallarla dolu olan bir ilaç kullanmaktan ise, ağrıyı yok edici hemde ferahlatıcı tesiri bulunan bir bitki çeşidi çayı içmek fazla daha yararlı olacaktır. 
          Abdestbozan bitkisi kullanılmakta olan ilaçların pek çoğunda ham madde olarak da tercih edilmektedir. Tıp profesörleri bu bitkinin bilinçli hemde kontrollü bir biçimde ham halinin de tüketilmesini tavsiye etmektedir. 

Abdestbozan bitkisi yararları 
• El, burun ile farklı uzuvlarda meydana gelen kan akışını durdurur. 
• Soğuk havalarda bademcik de meydana gelen şişlikleri indirir. 
• Vücutta dinlendirici hemde ferahlatıcı bir tesir yaratarak insanın yumuşamasına destek olur. 
• Mide asidini dengeleyerek kontrol altına alır hemde yanmayı engeller. 
• Bağırsakta ve idrar yolunda meydana gelen enfeksiyonların önüne geçer. Bu yerlerde meydana gelebilecek rahatsızlıkları önler. 
• Bağırsak gazlarının gidererek insanın ferahlamasına destek olur. 
• Topuklarda çıkan çıban ile nasırların oluşmasını engeller. 

          Abdestbozan bitkisi faydalı bir bitki türü olabilir ; fakat bu otun şifasından faydalanabilmek amacıyla ilk olarak nasıl tüketilmesi gerektiğini bilmemiz gerekmektedir. Bu otu sizler kesinlikle bilen bir kişiye danışarak kullanmalı ya da satın aldığınız aktar şahısa sormalısınız. Size dozu ve nasıl tüketilmesi gerektiği hususunda daha detaylı bilgi verecektir. 
          Özetle bahsetmemiz gerekir ise kökünden yapacağınız çayı yaklaşık olarak birer saat ara ile bir kaşık olmak üzere, toplamında on iki kaşık olarak içerek tüketebilir hemde bu bitkilerin özelliklerinden yararlanabilirsiniz.

24 Eylül 2013 Salı

Adaçayı (Salvia)



            Adaçayı , ballıbabagiller familyasından gelir. Bazı bölgelerde dişotu, meryemiye gibi isimlerine de rastlanır. Genellikle otsu olmakla beraber, odunsu çeşitleri de bulunmaktadır. Otun uzunlığu genel olarak elli santimetre dolaylarında olmakla birlikte, mavi, ak, yeşil ve mor tonlarındaki çiçekleri yaz aylarında açmaktadır. Ilıman iklimi seven adaçayı, elverişli sindirimi boy ortalamasının üstüne çıkarak 80 90 santimetre seviyelerine erişebilir, hatta minyatür ağaçsı olarak nitelendirilebilecek ebatlara bile ulaşabilir. 

          Adaçayı, birçok çeşide sahiptir. Anadolu genelinde seksene yakın çeşitten söz edilir ki bu istatistik, Anadolu’nun şifalı bitkiler kültüründe değerli bir rol oynamasında büyük faktördür. Türlerinden en çok bilinmekte olan içinde Fransız Çayı ve Yunanistan Çayı ismi verilmiş olanlar yer alır. Bu ikisinin genel olarak yeşilden yoksun, yalnızca beyaz, mavi ve mor tonlarda çiçekleri olur. Anadolu’da üreticiliği de yapılan adaçayı, başta Akdeniz Bölgesi’nde doğal ortamda kendi kendine yetişmiş durumda sıklıkla görülebilir. Doğal tedavi kaynakları içinde sık görülen adaçayı, bu niteliğinin yanı sıra görselliğiyle de dikkat çeken bir bitki türüdür. Bahçe bezemelerinde göze güzel gelmesinin yanı sıra vazoya elverişli yapısıyla da süsleme hususunda tercih sebebidir. Türlü adaçayı özellikleri bu biçimde olmakla birlikte, otun çok sayıda yararı da bulunmaktadır. Adaçayı yararları açısından fazla fazla sıhhat problemine şifa kaynağıdır. Bunun naturel sonucunda olarak pek çok aktarın vazgeçilmez mamulleri içinde yer alır. 

         Adaçayının Yararları 
• Boğaz ve bademcik iltihaplanmalarına karşı tesiri,
 • Midedeki hazımsızlık probleminin giderilmesine katkısı, 
• Diş minelerini kuvvetlendirmesi ve dişleri beyazlatması, 
• Hafıza problemlerinin yok edilmesinde yardımcı oluşu, 
• Kanı temizleyerek bedenden toksinlerin atılmasına tesiri,
• Grip esnasında meydana gelen kas ağrılarını hafifletişi, 
• Taş düşürme dönemlerinde böbrekleri destekleyici tesiri, 
• Kalp krizi riskinin azaltılmasında başarılı etkisi, 
• Düzensiz uyku probleminin giderilmesine destek oluşunu ilk akla gelenler olarak sayabiliriz. 

             Bütün bunların yanı sıra, adaçayı yağı da gayet tesirli bir ilaçtır. Özellikle bebeklerin gaz problemlerine, bayanların adet dönemlerinin düzene girmesine ve hormon düzensizliklerinin iyileşmesinde yararlı olduğu sıkça görülmektedir.